Боулинг

Първият боулинг в града на седемте тепета разполага с осем писти, две от които са приспособени за деца.
Съоръжението функционира от месец октомври 2003 година.
За изминалите години боулинг центърът успя да се превърне в любимо място на пловдивчани и гости на града, защото съчетава забавлението с приятното прекарване на свободното време.

Виж цени

Етични правила при игра на боулинг

За да е по-приятна играта на боулинг:
⦁ Бъдете готов за удар, когато кеглите са поставени. Не хвърляйте топката докато машината за поставяне на кеглите не е приключила своя цикъл и греблото не се е вдигнало. В противен случай бихте могли да повредите топката или машината.
⦁ Не използвайте чужда топка без разрешението на собственика и.
⦁ Не се бавете твърде дълго, когато сте на алеята за засилване.
⦁ Стойте на вашата алея за засилване, докато хвърляте топката и непосредствено след това. Върнете се на мястото за изчакване (седалките) след приключването на всяко хвърляне.
⦁ Спазвайте правилото на дясностоящия. Играчът от дясно на вас има право да започне пръв, ако и двамата сте стъпили на алеята за засилване по едно и също време. Стойте извън алеята за засилване, докато чакате.
⦁ Добрата игра изисква добра концентрация. Играчите винаги трябва да имат предвид, че когато другите се приготвят за удар, рeзки движения или шум биха попречили на тяхната концентрация. Когато друг играч се е приготвил за удар не пречете на неговия удар, така както вие не бихте искали да ви пречат, когато е ваш ред.
⦁ Хвърлянето на топката от прекалено голяма височина би увредило вашата игра, а така също и пистата.
⦁ Въздържайте се от вулгарен език и неприлични жестове.
⦁ Играйте играта, за да я спечелите, но бъдете и достоен губещ.
⦁ Поздравявайте противниковите играчи за успешно изпълнен удар и ги окуражавайте, когато са допуснали грешка.
⦁ Помнете, че феърплеят винаги е ключът към успешната игра.

Боулинг правила

Цел на играта!
Къде трябва да застанете?
Как се избира най-подходящата топка? Колко е тежка и как се държи?

Целта на играта е високият резултат, а той се постига като се събарят колкото може повече кегли.
Засилването започва на 2.5–3.0 метра от Фал линията. Трябва да застанете в средата на пистата или малко вдясно. Направете 4 ½ нормални крачки като ходите бавно. Левият крак трябва да е с 10-15 см по-напред от десния. Тръгнете по права линия в посока към кеглите, след като хвърлите топката трябва да запазите равновесие.
Повечето топки за боулинг са с три дупки – за палеца и двата средни пръста. Топките са изработени от различни материали – гума, пластмаса, уретан или комбинация от тях. Мерната единица за тежестта на топката за боулинг е либра. Една либра отговаря на 453 грама. Най-малкият размер топка е 6 либри /т.е. 2.718 кг/, а най-тежката е 16 либри /т.е. 7.248 кг/. Най-често използваните топки са с диаметър 21.6 см. Изборът на топка за игра е много важен, определящи при него са размерът на дупките за пръстите и либрите.
Топката се държи с двете ръце. Палецът и двата средни пръста влизат в дупките на топката. Другите два пръста обгръщат топката. Лактите трябва да опират в тялото, а коленете и раменете трябва да гледат напред. Препоръчително е леко да сгънете коленете.
Кеглите за боулинг са 10. Подредени са във формата на триъгълник. Най-предната кегла се нарича главна или кегла № 1. Останалите са номерирани от 2 до 10. Дължината на кеглата е 38.1 см, ширината е 12.065 см, а теглото от 1,531 кг до 1.644 кг.
За да постигнете добри резултати е задължително да играете с боулинг обувки със специални подметки, които помагат за по-добро приплъзване докато се засилвате.

Крачките в боулинга!
Как се прави страйк?
Как се цели Спеър?

Преди да хвърлите топката намерете правилното място, където да застанете и да се прицелите внимателно. Тръгнете бавно по права линия напред към кеглите. Ако след вашия удар останат прави кегли, опитайте отново със следващия удар.

STEP BY STEP

Първа крачка: PUSHWAY
Първата крачка се прави с десния крак. Едновременно с нея трябва да избутате топката напред и надолу.

Втора крачка: SWING
Като правите втората крачка трябва да издърпате топката надолу и назад и едновременно с това да изнесете лявата ръка настрани, за да уравновесите тялото.

Трета крачка: BACKSWING
При третата крачка не свивайте коленете. Трябва да изнесете топката възможно най-много зад гърба, свивайки се леко в кръста като се наведете леко напред.
Четвърта крачка: SLIDING STEP & RELEASE
След като топката премине предния крак, който се е хлъзнал, я освободете, така че трябва да изхвръкне от ръката, а рамото и ръката трябва да последват посоката на топката.
Като изхвърлите топката не разтваряйте ръката, оставете пръстите свити, а ръката да продължи движението си нагоре към главата. Междувременно изнесете лявата ръка настрани, за да запазите равновесие. Колената и раменете трябва да гледат напред към кеглите.
За да ударите кеглите, останали вляво от първа кегла, трябва да застанете на същото място като за Страйк и да насочите топката към първата кегла отляво.
За да ударите кеглите, останали вдясно от първата кегла, е необходимо да застанете от лявата страна на пистата и да насочите топката отдясно на първата кегла.

СИСТЕМА НА БРОЕНЕ ПРИ БОУЛИНГ ИГРА

Всяка игра на боулинг се състои от 10 фрейма /двойни удари/.
Ако при първия удар съборите всички кегли /СТРАЙК/, ударът остава единичен. Ако на десетия фрейм направите Спеър /SPARE/, имате право на още един допълнителен удар. Ако в десетия фрейм направите Страйк , ще получите право на два допълнителни удара.

FRAME
⦁ брой кегли, паднали при първия удар
⦁ брой кегли, паднали при втория удар
⦁ общ сбор на съборените кегли във фрейма
/компютърът изчислява резултата автоматично/

STRIKE
– когато съборите всички кегли с първия удар, вие сте направили СТРАЙК. След него следва нов фрейм. Страйкът ви носи 10 точки + сбора от бутнатите кегли при следващите два удара. Маркира се с „Х”.
/пожелаваме го на всеки/

SPARE
– ако бутнете всички кегли с двата поредни удара от фрейма, вие сте направили СПЕЪР. Маркира се с наклонена черта „/” и получавате 10 точки + сбора от точките от следващия удар.
/не е толкова добре като страйка, но не е и чак толкова зле/

ERROR
– ако пропуснете да свалите всички кеглипри двата удара от фрейма, това е ERROR – „грешка” или „дупка”. Маркира се с „-„ . Към общия предишен резултат се добавя само броя на ударените кегли.
/ERROR е само ударът – не вие, но това може да се случи на всеки/

SPLIT
– ако останат две или повече кегли след първия удар, разделени една от друга, означава, че сте направили СПЛИТ. Маркира се с ограждащ знак, а към общия сбор се прибавя броят на бутнатите кегли при двата удара във фрейма.
/за разлика от Black Jack тук винаги печелиш/

FAUL
– ако настъпите фал линията в началото на пистата, вие сте направили Фал. Ударът ви се анулира и не получавате точки. Отбелязва се с „F”.
/следващият път трябва да се засилите по-отдалеч/

За контакти:

„Делта Карт“ ООД
Гр. Пловдив, бул. “Санкт Петербург”/до стадион „Локомотив”/
тел.: 089 990 7992
мобилен: 089 565 3812
e-mail: deltakart@gmail.com

Работно време
Понеделник – Четвъртък 12:00 – 00:00ч.
Петък 12:00 – 00:00
Събота 12:00 – 00:00
Неделя 12:00 – 00:00